Prachtig Sri Lanka

6 februari 2021. Alsof het nooit meer ging gebeuren zijn we dan toch weer vertrokken. Als we een aantal weken geleden ontdekken dat vanaf 21 januari Sri Lanka zijn grenzen weer voorzichtig open doet voor toerisme, staan we meteen op scherp. Dit zou wel eens iets kunnen gaan worden denken we meteen. Alle mogelijke informatie opgevraagd, direct lid geworden van allerlei ‘socials’ die beschrijven welke documenten je nodig hebt en de geldende regels aldaar. Stap voor stap werd het concreter. Vandaag zijn we dan ook in het vliegtuig gestapt op weg naar Colombo, Sri Lanka. Tussenstop op Dubai, waar de winkels op het vliegveld gewoon open zijn maar waar iedereen met mondkap en af en toe zelfs met beschermende kleding zijn afstand tot de ander bewaart. Bij het boarden zie je wel dat afstand houden moeilijk is dus wij houden op het gemak onze afstand. Voor nu even een kort teken van leven van ons, voordat we het laatste deel van onze vlucht vanuit Dubai naar Colombo gaan ondernemen. Later meer over de regeltjes en het dagelijkse leven van 2 weken semi quarantaine in Sri Lanka.

Daar zijn we dan. Vlucht EK650 vanuit Dubai naar Colombo. We landen zoals gepland om 08:25 lokale tijd. De vlucht verliep zeer soepeltjes, ruimte genoeg aan boord. Konden zelfs heerlijk languit op de lege stoelen om ons heen liggen. Dan heb je geen business class nodig hoor. Tijdens de vlucht zijn de veiligheidsprotocollen prima te doen. Heel de vlucht je mondkapje ophouden tenzij je eet of drinkt. Stewards en stewardessen zijn goed beschermt en helpen je goed op gepaste afstand. Eenmaal geland zijn we benieuwd wat we aan gaan treffen.

Heidi heeft alles weer tot in de puntjes geregeld zodat we weten wat ons te wachten staat. De douaniers en veiligheids-mannen en vrouwen staan ons in volle beschermende kleding op te wachten. Van spatschermen en latex handschoenen tot plastic sloffen, dat in de warmte zoals die hier heerst. De Sri Lankanen zijn zeer gedreven om deze nieuwe manier van reizen in Coronatijd te laten slagen. En terecht, ze hebben het hier zo hard nodig om het toerisme weer te laten floreren. Wij zijn dan ook blij en trots om als een van de eerste toeristen voet op Sri Lankaanse bodem te zetten. Toch heel benieuwd hoe het zich ontwikkeld hier en wellicht een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen die ook smachtend op de toeristen zitten te wachten.

Al het papierwerk is afgehandeld als we bij onze tassen aankomen. Via de ‘nothing to declare’ uitgang lopen we door de schuifdeuren Sri Lanka binnen. Ook daar staan mannen met volledige beschermende pakken ons op te wachten. Onze chauffeur heeft het bordje met ms Vermeer X2 in zijn hand. Helpt ons nog even om geld te wisselen en een simkaart te regelen. “Maar meteen hier doen” wisten we, omdat vanaf het moment dat we in de auto stappen we onderweg niet meer mogen stoppen, totdat we in het hotel zijn. Onze tassen worden gedesinfecteerd net als onze handen als we de auto in stappen. Ook de auto is volledig gedesinfecteerd en draagt onze chauffeur nog steeds zijn beschermende kleding, handschoenen en sloffen. Alsof je in een film bent beland. In iets van 2 uur rijden we naar ons hotel en verteld de chauffeur over het mooie Sri Lanka, alle regels en hoe Corona ook Sri Lanka in zijn greep heeft.

Bij het hotel aangekomen wordt de auto van buiten volledig gedesinfecteerd en worden we daarna ontvangen als vorsten. We waren samen met nog 3 toeristen de enige en eerste gasten sinds april vorig jaar. Dus al het personeel was opgetrommeld, in beschermende kleding gestoken en echt wel een beetje zenuwachtig allemaal. Voor het eerst maken ook zij mee hoe alle nieuwe regels werken. Een fotograaf zorgt voor de nodige publiciteit. Men vraagt of wij een kaars willen aansteken omdat dit hier een ritueel is voor al het nieuwe. Komende twee weken zal dit hotel ons thuis gaan worden en dat voelt nu al goed, wat een lieverds.

Na de incheck en uitleg van de regels gaan we naar onze kamer. Heerlijk het mondkapje af en even rusten. Over een uur worden we beneden verwacht voor onze eerste PCR test in Sri Lanka. Beetje onwennig nog neemt een jongeman in beschermende kleding de test af middels een keel en neus swap en krijgen we morgenmiddag, lokale tijd, de uitslag. Is het een negatieve test dan zijn we daarna vrij om van de faciliteiten van het hotel gebruik te maken. Anders dan een negatieve test ga ik niet eens beschrijven en dat is dan weer positief😉 Tot de uitslag er is moeten we in onze kamer blijven en worden we met roomservice verwend. Eigenlijk wel even lekker om in de koelte van de airco in onze kamer van de Indische Oceaan te genieten. De oceaangolven laten zichzelf, regelrecht voor onze kamer, ruisend tegen het fijne zand tot stilstand komen. Nu lekker slapen en morgen gezond weer op. Het is heel ontroerend om te zien hoe deze mensen allemaal zo ontzettend hun best doen en afzien om dit tot een succes te maken voor Sri Lanka. Laten we hopen dat ook wij ons steentje kunnen bijdragen aan verantwoord en veilig reizen voor de nabije toekomst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>